
Het zal nog geen tien jaar geleden zijn geweest dat ik daar zat, in een huis in Maartensdijk, ongeveer tien kilometer ten zuiden van mijn woonplaats Hilversum. Tegenover me zat René Graafsma, de man die samen met Eric Smit, mede-oprichter van de site Follow The Money (FTM), een boek had geschreven over de woekerpolis. Ik wilde meer weten van die “woekerpolisaffaire”, “waarschijnlijk het grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis” staat nu te lezen op FTM. Miljoenen burgers werden jarenlang door (levens)verzekeraars verleid om beleggingsverzekeringen te nemen waar ze feitelijk helemaal niets aan hadden. Sinds 2006 staan die bekend als woekerpolissen. René was erg thuis in de materie van dat soort verzekeringen omdat hij ze zelf had verkocht! Maar hij was tot inkeer gekomen en vond het nu een schande dat heel veel huishoudens opgescheept zaten met die polissen die alleen maar geld kostten en niets opleverden. Terwijl René praatte over zijn plannen over een rechtszaak tegen verzekeraars zoals Nationale Nederlanden en ING kwam er een meisje binnen via de achterdeur. Dat was zijn dochter Dascha, een meisje zoals alle meisjes van een jaar of tien, elf. Leuk, spontaan, verlegen knikkend naar het bezoek, naar mij.
Ik kon toen niet vermoeden dat zij later in alle media zou opduiken als het “meisje van de trein”.
In 2015 voltrok zich een drama. Na een avond uit te zijn geweest in Hilversum belandde Dascha Graafsma, 16 jaar slechts, onder een trein bij Hollandsche Rading, op een steenworp afstand van haar huis. Ze was dood. Dascha Graafsma zat op dezelfde middelbare school als mijn kinderen. Het was verschrikkelijk.
De politie liet vrij snel weten dat het zelfmoord was. Voor vader René een onverteerbare conclusie: zijn dochter was altijd een vrolijke meid geweest. Niets wees er volgens hem op dat zij zelfmoord wilde plegen. Hij dacht eerder dat er iemand in een uitgaansgelegenheid in Hilversum misschien iets in haar drankje had gedaan. Dascha was helemaal van Hilversum naar Hollandsche Rading gelopen. Waarom zou ze dat doen? Team Dascha Onderzoek (TDO) werd opgericht en pleitte voor meer onderzoek naar de dood van Dascha. Om dit af te dwingen heeft René zelfs eens het politiebureau van Hilversum bezet.
Meer onderzoek is er gekomen. En er kwamen excuses van het Openbaar Ministerie en de politie: er werd in die eerste communicatie te stellig gezegd dat Dascha zelfmoord had gepleegd. Het was een overwinning voor de familie maar niet genoeg: ze wilden weten of hun dochter het slachtoffer was geweest van een misdrijf? Vorige week kwamen de resultaten van dat onderzoek -en van het “second opinion”- naar buiten: men weet niet wat er in de laatste uren van het leven van Dascha Graafsma is gebeurd, maar er zijn geen aanwijzingen dat Dascha door een misdrijf om het leven is gekomen. Forensische experts van een andere politie-eenheid dan het eerste komen tot de conclusie dat hier sprake is geweest van een tragisch ongeluk.
Ik gun het hem zo, maar waarschijnlijk vindt René Graafsma geen rust in deze conclusie. Via Facebook heeft TDO al laten weten teleurgesteld te zijn. Ondertussen linken complotdenkers op internet de dood van Dascha aan de strijd van René tegen de woekerpolis. Alsof de verzekeraars de opdracht hebben gegeven een kind van zestien te vermoorden om René een lesje te leren… Drama op drama op drama. Je wordt er misselijk van.