De reageerder Leandra1989 op Bol.com over Martin H.

‘Dit boek is echt een geweldige aanvulling voor je boekenkast. Er zijn een hoop boeken over de Amsterdamse onderwereld waar Martin Hoogland in voor komt. Toch werd er niet veel meer in deze boeken over hem gesproken dan dat hij de moordenaar is van Klaas Bruinsma en ex-politieagent. In dit boek wordt diep ingegaan in zijn leven. Hoe zijn jeugd was, hoe hij bij de politie is beland en hoe hij uiteindelijk in het criminele circuit terecht is gekomen. Het boek leest heerlijk weg en heeft erg leuke, interessante en zelfs grappige weetjes. Echt een aanrader voor wie van dit genre houdt.’

Miranda de Meijer, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, waar ik een gastcollege heb gegeven over georganiseerde criminaliteit in Nederland.

‘Beste Vico, Enorm bedankt voor je inspirerende gastcollege! Erg interessant voor studenten om met name ook het perspectief van een misdaadjournalist mee te krijgen en leuk om te zien dat er zoveel animo was om het boek te kopen. Hopelijk heeft het ze ook weer ideeën gegeven voor hun schrijfopdracht. Hartelijke groet, Miranda.’

De reageerder Glazenwasser op Bol.com over De Kouwe Ouwe:

‘Geweldig boek dat, in tegenstelling tot vele andere misdaadboeken, echt veel nieuwe info bevat doordat met vele bekenden die dicht bij Hillis stonden is gesproken. Hier is echt een paar jaar aan gewerkt. Ook nog eens vlot geschreven dus overtreft de verwachtingen!

Daarmee gaat het boek ook over vele andere hoofdrolspelers van de crimescene, zodat het in feite een totaalplaatje van de setting in de Amsterdamse onderwereld van eind jaren 80, de jaren 90 tot circa midden jaren 2000 is. Alle bekenden passeren in feite de revue, onder meer door veel info verstrekt door Mink Kok. Minpunt kan zijn dat, hoewel het boek voor mij toch wel 5 sterren waard is, zeker als je het vergelijkt met wat er verder aan crime boeken op de markt is, soms het idee speelt dat de auteurs iets kritischer hadden mogen doorvragen als Kok zijn monologen afstak.

Mink meldt bijvoorbeeld dat Mabel never nooit op de Neeltje Jacoba is geweest, terwijl zij dit in feite zelf heeft toegegeven (en zij wel de laatste zou zijn die er baat bij heeft om dit te zeggen terwijl dit niet zo was) Ander voorbeeld: Mink legt uitgebreid uit hoe Klepper en Mieremet bij de aanslag op Van Hout kwamen en Mink zelf bij de eis van 1.000.000 " boete" kwam, een mooie primeur voor het boek, alleen is dit verhaal wel in tegenspraak bij de gangbare versie die in 100 andere boeken heeft gestaan (drugsgerelateerd, Gijs van Dam jr, voor het eerst uitgebreid uit de doeken gedaan door Van der Bijl in zijn verklaringen). Hoewel de versie van Mink best kan kloppen, hadden de auteurs hem toch op zijn minst met deze andere laten we zeggen algemeen geaccepteerde versie kunnen confronteren.

Tot slot verrast het dat Mink erg open is over alles en iedereen maar zijn inbreng is wel wat het boek uniek en waardevol maakt. Aangezien diverse zaken nog onder de rechter zijn vraag ik me af of deze nieuwe informatie ook door laatstgenoemde (n) van waarde wordt geacht.

Mink is in ieder geval relatief erg mild over Holleeder(die er " door de rest aan zijn oren in is meegetrokken" )en zowat het tegengestelde wat Jan Meeus van hem in zijn goed geschreven maar eenzijdige en geen nieuws brengende " google compilatie" neerzette.

Chapeau voor dit werk!’

TOP